Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Gazeteciler ile bir araya gelerek gündem ile ilgili konular hakkında bilgi verdi.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan Yakamoz restoranda gazeteciler ile bir araya gelerek gündem ile ilgili konular hakkında bilgi verdi, Erdoğan Çay çarşısının 21 milyon olan maliyetinin artan malzeme masrafları ile 35 Milyona mal olduğunu belirterek “ Ekim ayı sonunda Çay çarşısını hizmete sunacağız, 15 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanımızın gelmesi ile resmi açılışı yapacağız. Burada 30 iş yerimiz bulunmakta, 90 in üzerinde müracaat var, tabii bunlar arasında elemeler yapacağız ve Çay çarşısı temasına uygun olan iş yerlerine burada yer vereceğiz, oluşturduğumuz komisyon bu elemeyi yapacak ve mülakatlarla gerçek kişileri belirleyecek” dedi.
Yöresel ürünler yer alacak
6 iş yerinin yöresel kültür ürünlerinin yer alacağı iş şerlerinden oluşacağını belirten Erdoğan “ Bu iş yerlerinde Bakırcılık, sepet, Ahşap kültürel ürünler, yöresel ürünler yer alacak. 22 iş yeri ise Çay satış mağazası olacak. Yine alan içinde 175 yıllık bir nayla yer alacak. Restoran’ımız 24 saat açık olacak ve burada yöresel yemeklerimiz sunum yapılacak. Çay bardağı içinde bulunan Sinema salonumuz hazır, burada 3-5 ve 7 dakikalık çayın bahçeden bardağa serüvenine yer vereceğiz. Çay müzesi salonumuzda çalışmalar devam etmekte. Diş cephe çalışmaları sürüyor ve bu çalışmalarımızda diş cephede ahşap giydirme yapacağız” dedi.
Kültür meyvelerinin alana dikileceğini belirten Mehmet Erdoğan “ Çay çarşısı içinde yöremizde yetişen, Elma, Armut, Mandalına, Portakal ve diğer kültür ürünlerimizi dikeceğiz. Rize tarihini burada yaşayacak” dedi.
Erdoğan açıklamasında Çay Çarşısı A.Ş şirketinin Çay çarşısı işletmesini yürüteceğini belirterek “ Burada bazı illerde olduğu gibi aşırı fiyat uygulaması yapılamayacak, bazı fiyatlara direk etki yapabileceğiz. Kimsenin burada yerli veya yabancı kişilere aşırı fiyatla malzeme satmasına izin vermeyiz. Burada iş yerlerimizin kira bedelleri 3- ile 8 bin TL arasında, her gün burayı 2 bin kişi ziyaret edecek. Ayrıca Çay bardağı üzerine çay servisi teleferik sistemi ile yapılacak ve 32 saniyede Çay ocağından kuleye ulaşacak. Bir bardak çay fiyatı 3 TL yi geçmeyecek” dedi.
Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan çay çarşısını her gün 5-6 otobüs 20 dolayında minibüsün ziyarete geleceğini hedeflediklerini belirterek “ Rize artık turizm için durak noktası olacak, burayı her gün en az 2 bin kişi ziyaret edecek, ayrıca çocuklar için oyun parkı yapacağız, tüm çay çeşitleri bulunacak, bunlar içinde bitkisel çaylar da olacak” dedi.
ÇAYDA DİŞA AÇILMALIYIZ
Bu sezon Çaykur un 800 bin ton özel sektöründe 600 bin ton dolayında çay aldığını belirten Erdoğan “ Çaykur un özel sektöre çay satışı kimine göre doğru, kimine göre yanlış değerlendirilebilir, Çaykur maliyet artı kar koyarak çaylarını satmalı. 28 TL nin altında çay satmamalı. Sadece firmalara değil, çay ocakları, kafeler ve değişik yerlere de çay satmalı, yılda bölgede 275 bin ton kuru çay üretilmekte ve yurt dışından yasal olarak giren 20 bin ton kuru çay var, tüketimimiz ise 270 ile 280 bin ton arasında, önceki yıl yüzde 12 satışlarda azalma oldu, tabii bu da 70 bin ton dolayında bir kuru çay stoklarda kaldı. Bunu eritmek için mutlaka yurt dışına açılmalıyız. Yanımızda 250 bin tonluk Rusya pazarı var, yine Suriye, Libya ve Pakistan pazarı var, bunlara mutlaka girmek zorundayız” dedi.
Kuruçay fiyatları düşük
2017 yılından günümüze kuru çay fiyatlarına yüzde 38 zam yapıldığını belirten Erdoğan “ Yaş çaya yapılan zam yüzde 78, tabii ki özel sektör düşük fiyatta çay almak zorunda kalıyor, Çay kanunu mutlaka çıkmalı ve üreticinin emeği heba olmamalı, Çay kanunu ile üretici hakları ve taban fiyat belirlenmesi yapılmalı, özel sektörün çay alımlarında destek görmesi gerekiyor” dedi.