Rize, Kanser Taramalarında Türkiye İkincisi ve Üçüncüsü Oldu

kategorisinde, 25 Haziran 2019 Salı 14:12 tarihinde yayınlandı 795 defa okundu
Rize, Kanser Taramalarında Türkiye İkincisi ve Üçüncüsü Oldu
Rize İl Sağlık Müdürlüğü kanser taramalarında serviks (rahim ağzı) kanserinde Türkiye ikinciliği, Meme Kanserinde Türkiye üçüncülüğü ödülü aldı.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığınca kentte yürütülen kanser taramalarında, serviks (rahim ağzı) kanserinde Türkiye ikinciliği, Meme Kanserinde Türkiye üçüncülüğü ödülünü aldı. 

Ödüller Ankara’da yapılan T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün düzenlediği Tarama ve Takip sonrası Teşhis Eğitimi toplantısında verildi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır. Bu hizmet; Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlık Evleri, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve hastanelerimizde verilmektedir” dedi.

Tepe, “İl merkezinde bulunan Rize Sağlık Kompleksi 2.Katındaki KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Tedavi Merkezi)  kanser tarama birimine başvuran vatandaşlarımıza ücretsiz kanser taraması yapılabilmektedir. Ayrıca Rize Devlet Hastanesi poliklinik katında vatandaşlarımız ücretsiz kanser taramalarından faydalandırabilmek için tarama müracaat birimi kurulmuştur. Özellikle hastanemizden hizmet alan vatandaşlarımızın bu birime uğramalarını bekliyoruz” diye belirtti.

Unutulmamalıdır ki kanserle mücadelede lehimize olan en büyük faktör şüphesiz erken teşhis olduğunu söyleyen Tepe, “Bunu sağlayacak olan en kolay yolda kanser taramalarıdır. Bu sebeple önemi çok büyük olan bu hususta tüm halkımızı duyarlı davranmaya, bir şekilde kanser taraması yaptırmaya davet ediyoruz. Bu anlamda sağlık personellerimiz de ellerindeki imkânlar çerçevesinde vatandaşlarımıza maksimum destek olacaklardır.” diye konuştu.

Tepe, şöyle devam etti:

“30-65 yaş kadınlarda 5 yılda bir smear ve HPV testi (serviks kanseri) ile 40-65 yaş kadınlarda iki yılda bir meme kanseri için mamografi ile 50-70 yaş kadın ve erkeklerde 2 yılda bir kalın bağırsak(kolon) kanseri dışkıda gizli kan testi ile taranmaktadır. Bu taramalarda kesinlikle ücret alınmamaktadır.”

Bu yaş aralıklarındaki tüm halkımızın öncelikle aile hekimlerine başvurarak bu taramayı gerçekleştirmelerini tavsiye eden Tepe, “Bu bağlamda herkesin aile hekimi ile tanışıp bu erken taramadan yararlanmasını ve bu önemli sağlık hizmetini almalarını öneriyorum. Halkımıza sağlıklı günler dilerim. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” değerlendirmesinde bulundu.