AŞURE GÜNÜ VE GECESİ

20 Ekim 2015 Salı 09:42 tarihinde yayınlandı 621 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

  Yarın Muharrem ayının dokuzuncu günüdür. Muharrem'in onuncu gününe Aşure Günü, dokuzuncu günü ile onuncu günü arasındaki geceye de Aşure Gecesi denir. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşure Gecesi, bu ayın en kıymetli gecesidir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
 "Aşure Günü zerre kadar sadaka veren kimseye, Alla-üTeâlâUhud Dağı kadar sevap verir." [Şir'a]
 "Aşure Günü'nün orucu, bir senelik geçmiş günahlara kefarettir." [Müslim]
 "Allah-ü Teâlâ, Aşure Günü'nü üstün kılmıştır. Allah-ü Teâlâ, gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, Arş'ı ve melekleri, Âdem aleyhi selamıAşure Günü yarattı. İbrahim aleyhi selamın dünyaya gelişi ve Nemrut’un ateşinden kurtuluşu Aşure Günü oldu..." [Taberanî]
Hz. Ademaleyhi selamıntövbesinin kabulü, Nuhaleyhi selamın tufandan kurtulması, Firavun ‘un boğuluşu, Yakupaleyhi selamın oğluna kavuşması, Eyüpaleyhi selamın hastalıktan kurtuluşu, Yunusaleyhi selamın balığın karnından çıkması, İsa aleyhi selamın göğe kaldırılışı... HepAşure Günü olmuştur. Allah-ü Teâlâ, birçok dualarıAşure Günü'nde kabul buyurdu.
Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır. Muhammed aleyhi selamın yaptığı veya emrettiği şeyleri yapmak ibadet olur. Din kitaplarının yazmadığı, hakiki din âlimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak sevap olmaz, günah olur. Bugün, herhangi bir tatlı yapmak, tanıdıklara ziyafet, fakirlere sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Bugünlerde oruç tutmak çok sevaptır. Yalnız onuncu günü değil, bir gün evvel veya bir gün sonraki günle birlikte tutulur. Kaynak: Dinimiz İslam. Aşure, gününüz ve gecenizi mübarek olsun.