CANINI SEVEN, CANAN KARATAY HOCAYI DİNLESİN

09 Şubat 2015 Pazartesi 22:59 tarihinde yayınlandı 1174 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

 

Beslenme konusunda sahasında uzman çok sayıda sağlık kitabı okudum. Birçoğu Profesör olan beslenme ve düzenli kilo verme diyet ve uygulamalarında kitaplarını okuduğum tıp hocalarımızın yazdıklarının yanlış olduğunu söylemiyorum. Fakat bu konuda iki kitabını okuyabildiğim ve artık çok medyatik olan, Prof. Dr. Canan Karatay hocanım başta doğru beslenme ve gıdalar hakkında yazığı çok sayıda kitap ve açıklamaları bana çok mantıklı ve uygulamalarımda çok etki gösteren neticelerin alınmasında fayda sağladı.
 
 
Okuduğum İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi isimli kitabından bazı tavsiyeler:İnsanlar; tereyağı, zeytinyağı, doğal kaymak ve pastırma yediklerinde hiçbir zarar görmüyor. Vücuttaki hücreler yağdan ve proteinden yapıldığından doğal yağ yiyince hücre sağlıklı kalır. 
 
 
En büyük beslenme tuzakları; rafine işlem gören, markete giren, reklâmı yapılan gıdalardır. Bunlar fabrikada üretilmiş, içine kimyasal, hoş koku, yapay şeker katılmış şeylerdir. Bu sebeple 2 yaşındaki bebeklerin karaciğeri, göbekleri yağlı! Böyle beslenme ilerideki bütün hastalıklara namzettir! Çocuklar, doğal beslenmeli, hazır gıda vermemeli. Köy yumurtası, tereyağı bulup yedirmeli. Fındık, fıstık, ceviz verilmeli. Yaş meyveyi de mevsiminde ve bütün olarak yedirmeli! Meyve suyu içirmemeli! Meyve suları taze sıkılmış da olsa, karaciğeri yağlandırıyor.
 
 
Senelerce yağlar yasaklandı. “Yağ yerseniz damarınız tıkanır.” dediler. Aslında vücuda zarar veren yağlar, trans-yağlardır. Yani işlenmiş, doğallığını kaybetmiş yağlar, rafine bitkisel yağlar ve margarinlerdir. Asıl yağ olmadığı için o damar tıkanıyor. Trigliseritleri yükselten ve vücuda tehlikeli hâle gelmesine sebep olanlar da şeker ve karbonhidratlardır. Şekerin hücrelerde yaptığı tahribat sonucu vücut zayıf düşmeye başlıyor. Ara öğünler zararlı, çünkü sık sık yedikçe, yağın dışında ne yenirse yensin insülin salgılıyor. İnsülin yükselince de her türlü hastalık oluyor.
 
 
Şeker; en tatlı zehir, bu nedenle şekerli içecekler içilmeyecek. Baklava bayramdan bayrama yenilecek... Meyve de ölçülü tüketilecek. Her gün mevsiminde bir bütün meyve yeterli.
 
 
Vücudu sağlığa kavuşturacak en önemli hareket yürüyüştür. Açık havada günde en az 20 dakika yürünecek. Çiğköfte de çok sağlıklıdır. Çünkü et pişmemiştir. Lahmacun da sağlıklıdır, mayasız ince bir hamuru var, üstünde et ve sebze var. Üçü bir arada; sağlıklı karbonhidrat, protein, yağ. Doğal beslenmiş ve çayırlarda otlamış inek, koyun veya keçinin sütünden, üretilmiş peynirleri tam yağlı olarak tercih etmek gerekir.
 
 
Doğal özgür olarak beslenen tavukların yumurtası kan kolesterolünü yükseltmez. Aksine günde 2 yumurta yenmelidir. Yumurta tokluk hissi verir. Vücudumuz için en büyük tuzaklardan biri de kalori hesabı yapmaktır. Hepinize, Allah’tan sağlıklı ve hayırlı uzun ömürler dilerim.