ÇAYKUR BÜYÜDÜKÇE BÜYÜYOR

15 Haziran 2016 Çarşamba 13:26 tarihinde yayınlandı 1432 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Kısa adı İSO olan İstanbul Sanayi Odası’nın, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşunun, 2015 Yılı Araştırması sonuçlarına göre, sanayinin zirvesinde 35 milyar 437 milyon TL üretimden satış ile Tüpraş yer aldı. İSO Türkiye’nin 500 Büyük Şirketleri arasında 2014 yılında 44’cu sırada bulunan ÇAYKUR, bir sonraki 2015 yılında iki basamak daha büyüyerek 42 sıraya yükselen ülkemizin istikrarlı büyüyen en başarılı sanayi kuruluşlarından oldu. 
Çaykur bugün artık sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok kıtasında gıda sektörünün en büyükleri arasında yerini almıştır. İSO tarafından geçen hafta açıklanan sanayide ülkemizin en büyük kuruluşları arasında iki basamak birden büyüyen ÇAYKUR’un elde etmiş olduğu bu başarı trendinin mimarı, iyi bir ekonomist ve işletmeci olan Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu’dur. 

ÇAYKUR’da yıllardır rutin olarak üretilen çay çeşitlerini, farklı marka ve ambalajda siyah, yeşil, beyaz, bitki ve meyve çayları vs. gibi yüzlerce ürün çeşitliliğini kısa zamanda markalaştıran ve çay tüketicilerinin damak zevkine sunan, Sn. Sütlüoğlu’dur. Didi markasıyla önce Türkiye’de ve hemen ardından dünyanın onlarca ülkesinde bomba gibi düşen, Türkiye’nin yerli soğuk çayı didi artık bir dünya markası olma yolundaki başarısı dilden, dile konuşulmaktadır.

Şimdi de çay severlerin ve beraberinde yeşil çay pudrası karışımıyla insanın damak zevkine ve sağılığına hitap eden yapılan onlarca ürün çeşitliğiyle Çayla Çay Evleri hizmete girmeye başlamıştır. İstanbul’da hayata geçirilen iki adet Çayla çay evi konsepti şimdiden müşteri izdihamı yaşamakta, Çaylanın kendi şerhlerinde ve yurt dışında da işletmesini yürütmek isteyen binlerce müşteri talebiyle karşı, karşıya, kalınmış bulunulmaktadır. Bu ve burada ki köşemde yazmaya yer bulamayacağım ÇAYKUR’da, yaş çay toplanmasından, yaş çayımızın çayalim evindeki satışına, laboratuvarlardaki analizlerine, fabrikalarda ürünün işlenmesi ve üretimin ve paketlemede ambalajlandırılması gibi onlarca safhadan geçen çalışmalarla ilgili yapılan teknolojik yenilikler, ürün çeşitliliği yenilikleri, üretim yenlikleri, ambalaj yenilikler ve benzeri değişim çalışmalarının her birisi, Doğu Karadeniz bölgesinin, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde üretilen ve de milyonlarca ailenin ekonomik ve sosyal refahını sağlayan çayımızın geleceği açısından oldukça sevindirici yatırım ve gelişmelerdir.  Dünyanın en büyük paketleme fabrikası hızla tamamlanmak üzeredir. Bölgemizde neredeyse çeyrek asırdır yapılmayan ve Sn. Sütlüoğlu’nun çalışmalarıyla sıfırdan başlayan çok yeni çay fabrikaları birçok ilçemizde yapılmaktadır ve yapılacaktır.

Kısaca olarak, ÇAYKUR’un her yıl bir önceki yıla göre daha da istikrarlı büyüdüğünü, kaliteli yönetildiğini anlamak için kâhin olmaya gerek yoktur. Sn. Genel Müdürü Sütlüoğlu’nun şu sözü her şeyi açıklamaktadır, “Dünü bilmeyen, bugünü anlayamaz, yarınları ise öngöremez.”

Çaykur Mayıs ayında satın almış olduğu, 190.985 ton yaş çayın bedeli olan, 338 Milyon (Trilyon) TL’nin ödemelerini bu ayın sonuna kadar tamamlamış olacaktır. İşte size ÇAYKUR’un başarısındaki büyüklüğün kısa özeti.