ÇAYKUR’DA ÇOK GÜZEL HAREKETLER VE İCRAATLAR BUNLAR…

06 Temmuz 2017 Perşembe 23:27 tarihinde yayınlandı 1002 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Çaykur’da, birinci sürgün yaş çay alımlarının 3 Mayıs’ta, ikinci sürgün yaş çay alımlarının da aynı tarih olan, Temmuz ayının 3’de başlamış oldu. 
2017 yılı yaş çay birinci sürgün kampanyası ramazan ayına denk gelmesine rağmen çay tarımının yapıldığı şehirlerde çok huzurlu bir kampanya olarak, ramazan bayramı öncesi ÇAYKUR tarafından üreticilerin Mayıs ayı yaş çay alacakları olan, eski parayla 286 trilyon gibi önemli bir paranın hesaplarına aktarılmasıyla, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerindeki üreticiler, esnaflar ve bütün yöre halkı maddi ve manevi huzurunun zirve yaptığı sevinç ve mutluluk içeresinde bir bayram yaşadılar. 
Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, Çaykur’un üreticilere yönelik ikinci sürgün yaş çay alımlarının 3 Temmuz’da başlamasının ardından,  ÇAYKUR’da ilk kez gerçekleşen tarihi bir müjdeyi basın toplantısıyla kamuoyuna duyurmuş oldu.
Genel Müdür Sütlüoğlu’nun, Çaykur bilgilendirme salonunda düzenlemiş olduğu basın toplantısında bir milyon yaş çay üreticini oldukça mutlu edecek olan bu açıklamayı birçok bölgesel özel televizyon canlı yayınlarıyla anında yaş çay üreticilerine duyurdu.
Üreticilere verilen bu müjde neydi?

Genel Müdür Sütlüoğlu, Çaykur tarihinde ilk defa uygulamaya konulan, Mayıs ayında dönüm başı 400 kilogramla başlanan yaş çay alım kotasını, 500 kilograma çıkartarak, Çaykur tarihinde ilk defa uygulamaya konulan bir rekora imza atmış oldu. Vatandaşlarını hiçbir sürgünde mağdur olmamaları için, her sezon dönüm başı kotayı, kademe kademe, en üst seviyelere çıkartmaya devam ediyoruz.  Bu kotayla, Çaykur’un tüm üreticilerin yaş çaylarının tamamını almaya talip olduğunu ifade ettiler.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Yaz mevsimi olmasına rağmen havalarının halen serin seyretmesi, kimyasal gübre kullanımının devamı ve yaşlanan çay bitkileri, beraberinde uzun yıllar kullanılan azotlu gübre nedeniyle toprak kalitesinin kaybı ve birde çay toplamanın yabancı uyruklu insanlara yaptırılması nedeniyle ortaya çıkan tablonun neden olduğu bitki verim kaybı, ister istemez birinci sürgünde rekoltenin düşük seyretmesine sebep olmuştur.” diye konuştu.

Sütlüoğlu, Çaykur’da her yıl emekli olan yüzlerce personele karşı, daha önceleri kura sonucu gerçekleştirilen 3500 kişinin işe alımı ve ardından yine kura sonucu başlatılan 1500 işçi alımıyla kurumun bir manada her yıl gençleştiğini, genç kadrolara sahip olaya devam ettiğini dile getirdi. Çaykur bugün memur ve işçi olarak genel toplamda 13 bin 032 memur ve işçi kadrosuna sahiptir.
Sütlüoğlu, Tamamlandığında dünyanın ve Türkiye’nin 1.numara paketleme fabrikası olacak olan, Çaykur’un İyidere yapımı devam eden, akıllı paketleme fabrikasının gelecek yıl üretime gireceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanımız, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Çayımızın şekeri diye isimlendirdiği, asrın ürünü Steviya çay şekeri otu fabrikamızı kurma çalışmalarımız devam etmektedir. Gelecek yıl inşallah çayımıza tatlı bir kardeş olacak olan ve bölge insanımızın ekonomik refahını yükseltecek olan steviya, çayın şeker otu fabrikamızda ilk deneme üretimlerimiz gerçekleştirmiş olacağız. Arhavi’de çay bitkimizin her zerresi ve hücresini değerlendirmek ve bölge ekonomisine kazandırmak için, bir granül fabrikası kurma çalışmalarına başlayacağız. Yeni, Rize Organize Sanayiinde çaydan ekstrat ve organik gübre çalışmalarımız devam etmektedir.  Pazar’da tamamlanan, günlük 400 ton kapasiteli Taşlıdere çay fabrikamızı gelecek sezon üretime açmış olacağız. Fındıklı, Çağlayan bölgesinde arsa sorununu hallettiğimiz yüksek kapasiteli yeni bir fabrika yapacağız. İkizdere’de ki yeni çay fabrikası yapımının arsasının var olan sorunun gelmiş bulunmaktayız. Buradaki proje çalışmalarımızı da tamamlanmak üzereyiz.” diye açıkladı.

ÇAYKUR’un bütün bölgeyi kapsayan ve kucaklayan bu devasa çok yeni ve çok çeşitli icraat ve yatırımlarının hızına köşemiz sütunlarım yetmemektedir. Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü sn. İmdat Sütlüoğlu’nun diğer rekorlarını, başka bir yazımda yazacağım. Çaykur’un üreticilerden yana ısrarla sürdürdüğü bu önemli proje ve uygulamaları, yıllardır yaş çay üreticilerini mağdur eden, bir kısım özel sektör fabrikalarını, Çaykur’un üreticilerden yana düzenleyici ve doğru yola getirme görevi üreticileri yıllardır mağdur eden bir kısım özel sektör cephesinde, Sayın Sütlüoğlu’nun tavizsiz çalışmaları neticesi üreticilerin lehine dönmeye başlamıştır. 
Bunlar çok güzel hareketler ve çok güzel gelişmelerdir.