DÜNYA GIDA GÜNÜN BİZE HATIRLATTIKLARI

06 Ekim 2016 Perşembe 17:38 tarihinde yayınlandı 1150 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Belirli gün ve haftalar hepimizin hayatına öyle veya böyle girmiş bulunmaktadır.
09-16 Ekim tarihleri arasında,  Dünya Gıda günü, sağlıklı beslenme ve Gıda İsrafını Önleme haftası olarak bütün dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 
Bir doktor arkadaşım bana, 50 yaşından sonra, “Yaşamak için gıdaları yiyeceksin, yemek için yaşamayacaksın”. demişti. Bu sözünü kulağıma küpe yapmışım. Fakat gelin görün ki, adeta yemek için yaşar pozisyona düşmüş olduk. 
Bendeniz yemekten çok, karşı tarafa yedirmek ve ikram etmek fıtratı yapısına sahip olduğum çevren tarafından bilinmektedir. Ama buna rağmen bende yemek yaşımız elliyi geçmesine rağmen yemek yemeyi sever bir hale geldiğim için, aldığım kiloları bir türlü veremiyorum. Bilgisayar başında görevim gereği saatlerce oturduğumdan, metabolizmamda sağlıklı çalışmaması neticesinde ilerlemiş yaşımda hafif bir göbekli adam oldum çıktım. Yanı, anlayacağınız dünya gıda gününde sağlıklı gıdalar tüketmediğim ve bol gıda tükettiğim böylelikle ortaya çıkmış oluyor.
Gelelim Dünya gıda haftası iler ilgili sizlerle paylaşmak istediğim bilgilere. Beslenme, insanın temel ihtiyaçlarının başında gelir. Başlıca besinlerimiz; sebze, meyve, ekmek, et, su, süt, yumurta, yağ ve tuzdur. Besinlerin vücudumuza yararları farklıdır. Bazı besinler vücudumuza enerji verir. Bazıları büyümemizi sağlar, bazıları da yaralarımızın onarılmasına yardımcı olur.
Beslenmek için dışarıdan aldığımız hayvansal, bitkisel ve ma­densel maddelere besin diyoruz. Dünyada üretilen besin maddeleri, artan nüfusa yetmemektedir. Bunun sonucunda yoksul ülkelerde dengesiz ve yetersiz beslenme ve açlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlara dikkat etmek ve çözüm üretmek için her yıl BM Örgütüne üye ülkelerde toplantılar düzenlenmektedir.
Ülkemizde üretilen besinler, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Besin üretimimiz ile tüketimimiz arasında bir denge vardır. Türkiye, dünyada besin maddeleri üretiminde kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biridir.
Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre besin maddelerinin onda biri çöpe atılmaktadır. Atılan besin maddelerinde tahıl ürünleri en başta yer almaktadır. Bu savurganlığı önlemek için çalışmalar yapmalıyız. İhtiyacımızdan fazla ekmek almamalıyız Yakınlarımızı bu konuda uyarmalı ve duyarlı olmalarını sağlamalıyız. Bugün Dünya üzerinde açlıktan her gün ölen binlerce çocukları ve yaşlıları hiç unutmamalıyız.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 09-16 Ekim’i Dünya Gıda Günü olarak kabul etmiştir. Dünya Gıda Günü’nde Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde gıda üretimi ve tüketimi, açlık vb. konular incelenir. Beslenme üzerinde durulur. Ülkemizde her yıl 16 Ekim günü gazete ve dergilerde konuya ilişkin yazılar yayınlanır. Radyo ve televizyonda konuyla ilgili konuşmalar yapılır, Okullarımızda dengeli beslenmenin önem ve gereği anlatılır, Afiş ve resimler asılarak öğrencilerin dengeli ve sağlıklı beslenmeleri konusunda çalışmalar yapılır, Gıda israfının önlenmesi için sloganlar yazılır.