MALAZGİRT MEYDAN MUHAREBESİ

22 Ağustos 2019 Perşembe 18:14 tarihinde yayınlandı 2721 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Urartular’dan Osmanlı’ya birçok medeniyetin izlerini taşıyan, Türkler ’in Anadolu’ya girişinin kapısı ve ‘Anadolu’nun tapusu’ olarak nitelendirilen, Malazgirt Zaferimiz kutlu olsun.

Cumhurbaşkanımız sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek olan bu yılkı Malazgirt Zaferi’nin 948. yılı kutlamalarının hazırlıkları sürüyor. 26 Ağustos’ta başlayacak kutlamalar, üç gün sürecek. Türklere Anadolu'nun kapılarını açan 1071 Malazgirt Zaferi'nin 948. yıl dönümü dolayısıyla Muş'un Malazgirt, Bitlis'in Ahlat ilçesinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hazırlıklarda sona gelindi. 

Malazgirt Meydan Muharebesi Zaferimiz hakkında merak edilenlerin özetle bilginize sunuyoruz. Büyük Selçuklu Devleti’nde, Alparslan devrinin en önemli hadisesi, 26 Ağustos 1071’de yapılan Malazgirt Meydan Muharebesi’dir. Sultan Alparslan’ın Anadolu toprakları üzerindeki fetih hareketleri ve Bizans başkentini zorlamaları, İmparator Romanos Diogenes’i harekete geçirir. Alparslan 1071 yılı içinde Mısır Fatimi Devleti’ne karşı çıktığı seferden sonra ordusuyla Anadolu’ya dönerek, Malazgirt’e iner. Günlerden Cumadır. Akşama kadar süren savaşta, koskoca Malazgirt Ovası 100 binden fazla Bizanslıya mezar olur. Savaşta kaçamayan askerler de teslim oldu ve Diyojen omzundan yaralı bir şekilde ele geçirildi. Bizans imparatoru da esir edilir. Bu zafer, Türklerin Anadolu’ya yerleşmelerini ve hakimiyetlerini sağlar. 

Tüm dünya tarihi için büyük bir dönüm noktası niteliğinde olan Malazgirt Savaşı, zafer kazanan komutan Alp Arslan'ın yenik İmparator Romen Diyojen'le antlaşma yapmasıyla son buldu. İmparatoru bağışlayan ve ona iyi davranan Sultan antlaşmaya göre İmparatoru serbest bıraktı.
Antlaşmaya göre imparator kendi fidyesi için 1.500.000 denarius, vergi olarak da her yıl 360.000 denarius ödeyecek; ayrıca Antakya, Urfa, Ahlat ve Malazgirt'i de Selçukluya bırakacaktı.

Romen Diyojen ise geri dönmekte iken Anadolu'ya dağılmış ordunun kalanlarından derme çatma bir ordu düzenlemiş ve kendisini tahttan indirenlerin ordularına karşı iki çatışma yapmıştır. Her iki muharebede yenilerek Kilikya'da bir küçük bir kaleye çekildi. Orada teslim oldu; keşiş yapıldı; katır üzerinde Anadolu'dan geçirildi; gözlerine mil çekildi; Proti (Kinalıada)'daki manastıra kapatıldı ve orada birkaç gün içinde yaraları ve enfeksiyon nedeni ile öldü.
Not: “Türklere Anadolu’nun kapılarını açan 1071 Malazgirt Zaferi’nin 948’nci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle Muş’un Malazgirt ilçesindeki incelemelerinin ardından Bitlis’in Ahlat ilçesine geçen ve buradaki programının ardından Van’ın Erciş ilçesine gitmek üzere yola çıkan, Kültür ve turizm Bakan Yardımcısı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun beyin, Erciş ilçesinde geçirmiş olduğu bir trafik kazası sonucu vefat etmesi millet olarak hepimizi derinden üzdü. Birçok alanda ülkemize eşsiz hizmet ve katkıları olan merhum Prof. Dr. Dursun hocamıza, Allah-ü teladan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum." b.a.k.