OKULLAR DEPREM VE DOĞAL AFETLER ÖNCESİ NASIL OLMALI?

05 Şubat 2020 Çarşamba 11:40 tarihinde yayınlandı 2955 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Elazığ ve Malatya’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem neticesinde 41 vatandaşlımız kaybettik. Deprem acı ve üzüntüsünü ülke olarak büyük bir, birlik, bütünlük içerisinde, hükümetin tüm yetkililerinin öncülüğünde, İlgili bakanlar, AFAD, jandarma, İtfaiye, Kızılay, polis, sağlık ekipleri, Belediyeler vs. onlarca gönüllü kuruluşların kurtarma ve yardım kuramlarının destekleriyle yaralar sarıldı, yardımlar yapıldı, konutların yapımına başlandı. Neticede olarak,  başta deprem altında kalan insanlarımızı kurtarama ve deprem yaralarını sarma noktasında, devletimiz, milletimiz olarak başarılı bir sınav vermenin gurunu yaşadık. 

Hepimiz günlerce derin üzüntüye boğan bu deprem bizlere başta ülkemizin geleceği olan yavrularımızın eğitim ve öğrenin gördüğü okullarda deprem meydana gelmeden olması gereken tedbir ve yapılanmaları özetle ilgililerin bilgisine aktarıyorum. Bu bilgileri yazdığı, “Güvenli Okul” isim kitabının yazarı, Rize’mizde oldukça başarılı İl Emniyet Müdürlüğü yapan, Sn. Osman Öztürk beyefendiye teşekkürlerimi sunuyorum. 

1-Okul binaları depreme dayanıklı olmalıdır. Bulundukları alanın jeolojik zemin etüdü yapılarak depreme dayanıklılığı kontrol ve tespit edilmelidir.

2-Okul binası, deprem ve sel baskını gibi doğal afetlerde acil durum prosedürleri ve kriz yönetimi esaslarına uygun olarak projelendirilmelidir.

3-Sığınaklar, belirlenen mimari projeler doğrultusunda yasal şartlara uygun olarak araç-gereç ve diğer donatılar yönünden eksiksiz olarak düzenlenmelidir.

4-Okulun bodrum katında sığınaklar inşaa edilirken öğrenci ve personel sayısı göz önünde bulundurularak uygun büyüklükte ve modern bir sığınak inşaa edilmelidir. 

5-Sığınaklarda acil durumlarda kullanılmak üzere telefon, telsiz, megafon gibi iletişim araçları ile bulunması gereken tüm malzemeler hazır tutulmalıdır. 

6-Deprem güvenliği ile ilgili acil durum ve müdahale planları hazırlanarak sürekli güncel tutulmalı, görevlendirilen ekipler periyodik olarak eğitime tabi tutulmalı ve tatbikatlar düzenlenmelidir. 

7-Okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve okul çalışanları depreme müdahale ve acil durum yönetimi konularında ve ilgili kurumların bilgi ve denetiminde, uzman kişilerce öngörülen sürelerde eğitilmelidir.