ÇAYKUR YK Başkanı ve Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türk çayının geleceği açısından çok önemli olan, Organik çay tarımı çalışmaları kapsamında bu yılın başlarına doğru, İstanbul Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile yürüttüğü, organik çay projesini kademe, kademe hayata geçirme çalışmalarında önemli mesafeler almaya başlamış oldu.
Çaykurve Yeditepe Üniversitesi arasında 31 Aralık 2014 tarihinde imzalanan Organik Çay Tarımı protokolü kapsamında, çay tarımında kullanılacak en uygun organik gübrenin belirlenmesi için pilot bölge olarak seçilen, Çayeli’nin Yeşiltepe Köyü’nde, ÇAYKUR, Yeditepe Üniversitemiz iş birliği ile başlattığı çalışmalar kapsamında geçen ay, ÇevreEski Bakanı,Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Yeditepe Üniversitesinin Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, 5 Ağustos 2015 tarihinde Rize’de düzenlenen 2.Organik Tarım toplantısında, Çayeli ilçesi Yeşiltepe köyünde Çay üreticileri ve proje görevlileriyle sahada ikinci bir çalışmayı gerçekleştirdiler.
Çaykur ve Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile yürütülen akademik çalışmalar tarih, tarih raporlandırılıyor. Ortaklaşa yapılan bu çalışmalar neticesinde Yeşiltepe köyündeki deneme alanlarında sırasıyla %48,%55 ve %72 oranında verim artışı gözlemlendiği raporlarla ortaya konuldu. Kimyasal gübre kullanmaksızın, organik gübre kullanımı ile deneme yapılan alanların verim ve kalite yönünden farklılıkları akademik çalışma ile rapor haline getirildi. Proje, Çaykur Araştırma Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü uzmanlarının gözetiminde köydeki gönüllü üreticiler tarafından uygulanıyor.
Projede, Yeditepe Üniversitesi Rize AR-GE Ekibi, gönüllü uygulayıcıları belirleyip, eğitimlerini alıyor, bedelsiz gübreleri Çaylıklara tatbik ediyor, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü de eksperleri ve Personeli vasıtasıyla oluşturulan Deneme ve Kontrol alanlarının Çay sürgünündeki verim değerlerini tutanakla kayıt altına alıyor. Yapılan tüm çalışmalar, belgeleri, fotoğrafları ve kayıtları ile Akademik formasyondaYeditepe Üniversitesi tarafından 3’er aylık dönemler halinde AR-GE Raporu haline getirilerek ÇAYKUR Genel Müdürlüğü onayına sunuluyor ve Kamuoyu ile Kurum internet siteleri vasıtasıyla paylaşılıyor.
Bu proje ile ilgili kamuoyunu bilgilendiren, ÇAYKUR YK Başkanı ve Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Bölgemizde çay tarımındaki gübrelemede yoğun kimyasal gübre kullanımından dolayı bölgemizdeki topraklar artık toprak olma vasfını kaybetti. Çevre dengeleri bozuldu. Çevre düzenimiz bozuldu. Bölgemizi yeniden doğal yapısını kavuşturmamız gerekiyor. Bölgede yaşayan başta insanlar olmak üzere tüm canlılar kimyasal gübrelemeden olumsuz yönde etkileniyor. Neredeyse bir asra yaklaşan çayımıza kullandığımız bu kimyasal gübre akarsular ile denizlere ulaşarak balıkların da zehirlenmesine neden oluyor. Sağlıklı yaşamak istiyorsak bu doğayı ve çayımızı yaşatmak zorundayız. Yeditepe Üniversitesi ile yürüttüğümüz bu bilimsel uygulamalı çalışmalar sonucunda özel donanımlı araçlar ile tescilli ve Uluslararası Sertifikalı bakteriyel organik gübrenin çay bahçelerimize uygulanmasını ilk olarak Yeşiltepe köyümüzde başlattıktan sonra, elde ettiğimiz çok olumlu sonuçların mutluluğunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.Çaykurve Yeditepe Üniversitesi İşbirliği Organik Tarım Projesini hayata geçirmeyi başaran ve göreve geldiği tarihten bu zaman kadar çayımızın geleceğine yönelik birçok farklı kurum ve kuruluşlarla akademik olarak yürüttüğü ve çayımızın geleceğine yönelik önemli değişim ve başarıları yakalayan, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nu bu cesur çalışmalarından dolayı kutluyorum.
ORGANİK ÇAY TARIM PROJESİ
23 Ağustos 2015 Pazar 20:44 tarihinde yayınlandı
762 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI
Tüm Yazıları