Rize ve EMITT Turizm Fuarı

27 Ocak 2018 Cumartesi 13:22 tarihinde yayınlandı 3822 defa okundu
Aytekin KALENDER Tüm Yazıları

EMITT Turizm Fuarı her yıl yapılan ve binlerce turizmcinin, şehirlerin, ülkelerin katıldığı bir fuar. Dünyanın en büyük beş turizm fuarından biri olan, Türkiye ve dünya turizm sektörünü aynı platformda bir araya getiren sektörün en önemli uluslararası buluşma noktası EMITT Turizm Fuarı. 21 yıldır sektöre yeni iş ve işbirliği fırsatları sunuyor. 16 yıl içerisinde dünyanın en büyük ilk beş turizm fuarı arasında yerini almayı başarmış bir fuar. EMITT Turizm Fuarı, her geçen yıl artan katılımcı ve ziyaretçi sayısıyla bölge sektörünün büyümesine doğrudan katkı sağladığı apaçık. 
Emitt Turizm Fuarı sadece Türk turizm sektörünün değil, dünya turizm sektörünün en büyük buluşma noktasından biri. Her yıl 80’den fazla ülkede ziyaretçi ve katılımcıları bir araya getiren bir iş platformu. EMITT, turizm sektörü profesyonellerinin bir araya geldikleri ticari bir platform olmasının yanı sıra tatil tüketicileri de fuarı ikinci gününden sonra ziyaret edebiliyor. EMITT’te 80 ülkeden ziyaretçiler, kalıcı iş fırsatları yakalıyor, erken rezervasyon kampanyaları ile daha uygun fiyatlarla tatillerini gerçekleştirebiliyor.

Her yıl olduğu gibi bu yılda fuara katılmayı kendime görev edindim. Bu yıl Çin, Azerbeycan ve Gürcistan stantlarında inceleme şansım oldu. Stantlarda zaman geçirip diyaloglar kurdum. Ülkeler güzelliklerini ta buralara getirerek anlatıyorlar. Ama bizim ülkemiz daha güzel! Tanıtımlar hep aynı broşürler CD’ler ve acentelerin tur satışları üzerine kurulu.  Başka ne olabilir ki: Fuarın amacı bu zaten, tanıtım ve pazarlama. 

Rize, bu yıl oldukça geniş bir yerde kendini tanıtma fırsatını buldu. Etrafında diğer illerin stantları arasında turizmin başkentiyim dercesine heybetini fark ettiriyordu. Genelde açık tonlarını hakim olduğu stantlarından Rize standına gelenler açıkça bir doğa şehrindeymiş gibi hissediyor kendini. Bu yıl stantta öne çıkan unsur Ayder’de yapılması planlanan kayak merkezi. Bu Rize turizmini adeta çağ atlatacak havalimanı ile ilişkili çok büyük bir proje. Projenin hayata geçmesine emeği geçenlere şimdiden teşekkür. Tesis; 45 kilometrelik hat uzunluğuna sahip olacak. 3 etapta gerçekleştirilecek olan proje, ihaleye çıkmaya hazır hale gelirken, dev tesisin 9 yılda bitmesi bekleniyor. Projenin son hali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Ardından startı verilecek.  
Rize standına gelenler tulum ve horon sesleriyle karşılarken sofranın baş köşesinde Rize çayı ve Rize simidi vardı. Burada Rize şehrinin neden görülmesi gerektiğinin anlatıldığı görseller sonrası bir soluklanma ardından misafirler RİZEM Kültür ve Turizm Derneği üyeleri acentelerin ve otel yetkililerin masalarına geçiyor.  Burada Rize de ki tatilin maliyeti ve konforu hakkında bilgiler alıyorlar. Rize’den fuara katılmış bazı arkadaşlar ise fuarların gerekliliğini tartışıyorlar. Bu fuarlar olmalı ve bu fuarlara mutla Rize katılmalı! Hiç bir cazibesi olmayan iller bile turizm den pay kapmanın telaşındayken biz bu farklı doğamız ve kültürümüzle en ön safta durmalıyız. 
Katılmalımıyızı değil de;  4 gün sürecek olan fuarın kentimize daha fazla nasıl katkısı olabilir diye seçenekleri tartışabiliriz. Eminim ki bu konuda yetkililer gerekli şeyleri konuştular.  Görsel olarak daha zengin ve daha fazla argümanın ilgililere ulaştırılamadığı konusunda ki eleştirimi de yapayım. Örnek fikir? Rize ye neden gitmeliyim sorusunu sorup içini dolduracağımız bir cep kitapçığı yapılabilir. Kişi bunu cebine koyarak müsait zamanında plan yapabilir. Bu çalışmada ilimizin nokta yerleri tanıtılarak ziyaretçiye bir program sunulabilir. Tatil sever ilimize geldiğinde elinde bir plan olur. Acente bilgilerinin de yer alacağı çalışmada yönlendirecek internet sitelerine yer verilebilir.

Her zaman konuştuğumuz yazdığımız gibi turizm çaydan sonra şehrimizin tek gelir kaynağı şu an emekleme sürecinde olduğunu düşünüyorum. Daha çok yol alacağız bu yolda adımları düzgün ve doğru atmamız şart. Geleceğin turizm başkenti Rize’den selamlar…