Bu hafta başında davetli basın mensubu olarak, İyidere İlçemiz Babillon Otel’de SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi” toplantısına katıldım. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın sorumluluğundaki SGK’nın mevcut mevzuatları çerçevesinde bir SGK emeklisi olarak kafamda oluşmuş olan birçok soruyu, Rize etkinlikleri için bu toplantıya katılan, SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Sn. Ahmet Açıkgöz’e yönelttiğim sorulara net cevap alma fırsatını da elde etmiş oldum.
SGK Sigorta Pirimler Genel Müdürü ve Kıdemli Operasyon Yöneticisi sn. Ahmet Açıkgöz, SGK İşverenler Daire Başkanı sn. İbrahim Özçelik, SGK Rize il Müdürü Av. Yusuf Baltacı, Erzincan Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hadi Sağlam, Rize SGK İl Müdür Yardımcısı Süleyman Onay, KITUP II İletişim Uzmanı Hayriye Ataş’ın konuşmacı ve yönetici oldukları, “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi II Rize Farkındalık Faaliyetleri” programında konuşan, Genel Müdür Açıkgöz, “Türkiye’de, sosyal güvenlik sürdürülebilirliğini zedeleyen, kayıt dışı işçilerin haklarından mahrum kalmasına neden olan kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla yenilikçi bir tutum sergileyene SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, AB ve Mali Yardımlar Dairesi başkanlığımız olan KİTUP II projesi, kayıtlı istihdamın önemi, kayıt dışı istihdamın çalışana ve ülkeye getirdiği yükler konusunda güncel gelişmeler ışığında Rize kamuoyunu ve teşekkülümüz üst düzey personeli ve tarımsal alanda görev yapan Rize il genelinde ki, Diyanet İşlerine bağlı İl Müftülüğüne bağlı İmam hatiplere ve Rize basınımıza da yönelik bilgilendirme amacı taşıyan bu etkinlik çalışmalarımızın hayırlı sonuçlarını hep ilerleyen aylarda hep birlikte yaşayacağız. ”diye açıkladı.
SGK Sigorta Primler Genel Müdürü ve Kıdemli Operasyon Yöneticisi sn. Ahmet Açıkgöz, “Son on yılda uyguladığımız etkin yöntemlerle kayıt dışı istihdamın %50’lerden %32’lerer düşmesini sağlayan teşekkülümüzü, bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla uygulamaya koyduğumuz, Etkin rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki projemizle farkındalığın artırılmasını ve tutum değişikliği meydana getirmeyi amaçlıyoruz. Bilhassa genç kuşaklara odaklanarak sorunun çözümüne temelden, bütünsel bir anlayış getiren, kayıtlı istihdamının öneminin fark edilmesi ve savunulmasını sağlamak amacıyla uygulamaya konulan bu projemizle kayıtlı istihdamının artırılmasında planlamaktayız. Karadeniz bölgemizde kayıt dışı çalışma oranı %19 gibi olup, mevsimsel tarım sektöründe çalışmadan kaynaklanan faktör bu yüzdeyi artırmaktadır. 2014 yılında hayata geçirilen bu projemizin hedefi bütün illerimizi kapsayacaktır. ”dedi.
Emek ve alın teri yoğunluklu bir konu olan, Kayıt dışı istihdamla mücadele için yapılan bu çalışmadan dolayı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Sigorta Primler Genel Müdürlüğünü, AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığını kutluyorum. Bu çalışmalarının arzulanan hedefe ulaşmasını diliyorum.
SGKNIN KAYITDIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE ETKİNLİKLERİ
26 Ağustos 2016 Cuma 14:57 tarihinde yayınlandı
1357 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI
Tüm Yazıları