SİGARA DOST MUDUR YOKSA BİR DÜŞMAN MI?

22 Mart 2013 Cuma 11:04 tarihinde yayınlandı 1119 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Gerçek dost nasıl olur? Diye sorduğumuzda çoğumuz inanıyorum ki şu cevabı verir, “Zararı olmayan hatta birçok faydası olan kişidir” diyebiliriz. Düşman nedir diye sorduğumuzda ise yine çoğunluğumuz, hemen her an bir zarar vereme ihtimali olan kişidir diyebiliriz.Şimdi soruyorum, o zaman sigara dost mudur? Yoksa bir düşman mıdır? Bana göre, % 100 düşmandır. Çünkü sigara hemen her saniyenizi tehlikeye atan, hatta vücudunuzdaki tüm organlarınız başta olmak üzere geleceğinizi karartan ve tehlikeye atan ciddi, sinsi bir düşmanımızdır.  Fakat nasıl oluyor da onu elimizde, dudağımızda, nefesimizde, cebimizde velhasıl yanı başımızda taşıyoruz. Gün boyunca onunla oturup, onunla kalkıyoruz. Çok anlamlı ve çok samimi muhabbet zamanlarımızı bile onun çirkinliğiyle süslüyoruz. Burada bir karmaşa yok mu? Sizce sigara masum bir şey mi? Veyahut size faydası olan bir dost mu? Malumunuz en kötü düşman arkadan hançerleyen, dost gibi görünen düşman değil midir?

Ben şahsen kullanmadığım için sigaranın düşmanlığını yaşamadım, fakat en yakınım kardeş gibi görünenler tarafından hak ve hukuk noktasında arkadan hançerlendim. O yakın kardeş olduğumuzu bildiğim kalleşleri, Alo sigara hattına değil, Allah’ın yüce divanına havale ettim. İşte sigara da öyle bir kalleş düşmandır. Dost gibi, kardeş gibi görünür ama sizi dünyalık çıkarları, madden ve manen menfaatleri için hiç beklemediğiniz anda arkanızdan bıçaklar.

 Bu sinsi düşmanın kimlere zarar verdiğini merak mı ediyorsunuz? Ancak yaşayanları görebilirsiniz. Ölenlere için mezarlarda ölüm sebebi yazmadığı için bir bilgiye ulaşamazsınız.  Mezarlıklarda mezar taşlarının yanı başında ölüm sebebi yazsa birçoğunda sigaraya bağlı, hastalık diye yazar. Yaşayanları görmek istiyorsanız o zaman hastaneleri bir ziyaret etmenizi öneririm. Sigaranın dost mu, düşman mı olduğunu görmek için 5 dakikalık ziyaret size yeter.  Ancak sigara içmeye devam ederseniz o zaman ziyaretçi değil gerçek hasta olarak hastanede kalabilirsiniz.  Sigaranın ne kadar cüsseli ve dehşetli bir düşman olduğunu anlamak için mezarlıklar ve hastaneler delil olarak yeter.  O zaman gelin sigarayı daha fazla vakit kaybetmeden hemen bırakın. Şimdi değilse ne zaman bırakacaksınız?  Anneler, babalar, çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik sigara içtiğinizi bilmemesidir.  Bu yaşa kadar vücudunuzdaki çok önemli ve çok kıymetli organlarınıza, aile bireylerinize, arkadaşlarınıza, çevrenize, ekonominize vermiş olduğunuz zarar ve eziyet yetmez mi?  Sigarayı bırakan, ailesini ve dostlarını sevindirir. Sigarayı bırakamayan ailesini ve dostlarını üzmeye devam eder. 
Sigarayı bırakan ülkesine iyilik eder, Sigarayı bırakamayan ülke dışına milli serveti heba eder. Bakınız, günde 1 paket sigara içen biri, yıllık ortalama 1000 doların üzerinde sigaraya para ödemiş oluyor. Hâlbuki bu parayla kendisine ve ailesine faydalı neler yapabileceğini bir düşünün.  Son söz olarak diyorum ki, Sigara sadece nefsinizi tıkamaz hayat yolunuzu da tıkar. Sigarayı bırakmanın en kolay yolu, çöpe atıp bir daha bakmamaktır. Eğer  sigarayı hemen bırakmazsanız, bir gün sigaranın sizi bırakacağını bilmenizi istiyorum.