TÜRKİYE ENERJİ ÇEŞİTLİĞİNDE SESSİZ DEVRİM YAPTI

31 Ocak 2020 Cuma 10:37 tarihinde yayınlandı 2755 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Son birkaç yıldır, Milli Enerji ve Maden Politikasını devreye sokan Türkiye, adeta sessiz bir devrim yaptı ve dengeleri değiştirdi. Bulgaristan’dan elektrik ithal eden Türkiye dışarıya satacak kadar elektriği üretebilir hâle geldi.

Rüzgâr Enerjisi: Rüzgâr enerji santralları ile kurulu gücü 2010’da 1.328 MW iken, 2018’de 6.948 MW’a yükseltti.

Güneş Enerjisi: 2014’de  güneş enerjisi ile elektrik üretimi 40 MW idi. 2018’de bu rakam 5000 MW seviyelerine geldi.

Jeotermal Enerji: 2018 Haziran ayı itibarıyla jeotermal kaynaklı kurulu güç 1.144 MW seviyelerine yükseldi. Bu enerjide ilk beş ülke; ABD, Filipinler, Endonezya, Türkiye ve Yeni Zelanda’dır.

Hidroelektrik: Türkiye 2017’de hidroelektrik kaynaklı 58,2 milyar kWh elektrik üretimi gerçekleştirdi.

Kömür Üretimi: Türkiye, 2018'de 101,5 milyon ton yerli kömür üretimiyle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Nükleer Enerji: Akkuyu Nükleer Santrali'nin temeli atıldı. 9.280 megawatt güce sâhip Akkuyu ve Sinop’a santral inşa ediliyor.

Doğalgaz: Silivri'de 2 sahada 3 milyar metreküplük rezerv keşfedildi. Bu miktar 300.000 konutun 10 yıllık doğalgaz tüketimini karşılayabiliyor. Silivri, Kuzey Marmara ve Değirmenköy Doğalgaz Depolama kapasitesi 4,6 milyar m³’e çıktı. Ek olarak Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesisi de hayata geçti.

Kaya Gazı: Trakya’da asıl müjde kaya gazından geldi. TPAO’nun keşfi 175 milyar metreküplük kaya gazı mevcut.

Petrol ve Doğalgaz: Türkiye, sismik araştırma ve sondaj gemilerini devreye soktu. Akdeniz ve Karadeniz'i tarıyor. Batı Karadeniz’de bol rezerve sâhip doğalgaz yatakları tespit edildi. 

TANAP Doğalgaz Hattı: Bu boru hattı ile 7 doğalgaz boru hattına sâhip olan Türkiye, Yunanistan'ın kuzeyi, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'nden geçerek doğalgazı İtalya'ya ulaştıracak.

Türk Akımı Doğalgaz Hattı: Rusya doğalgazını Karadeniz'in altından geçirerek Türkiye topraklarına, buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşıyacak. 

Şırnak Doğalgaz Boru Hattı: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Mardin'e uzanması planlanan 185 km’lik bu hattın ihalesi yapıldı. Buradan Avrupa'ya gönderilmesi de plânlanıyor. Bölgede 5 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi  tahmin ediliyor.

Fakat bu gerçeği de dile getirmem lazımdır. Enerji çeşitliği noktasında hükümetimiz elde ettiği önemli başarılara rağmen, ülkemizde bu kışın doğalgaz oldukça pahalı oldu. Hükümetimiz bu noktada fiyatları yeniden gözden geçirmelidir. Halkımız ısınma noktasındaki fiyat yüksekliğinde bir hayli rahatsızdır.